Treceți la conținutul principal

Arta războiului de Sun Tzu

Sun Tzu, născut în 544 î.Hr.. și decedat în 496 î. Hr. a fost un general chinez, strateg militar, scriitor și filozof care a trăit în China antică.Arta războiului este o operă clasică, măcar din perspectiva faptului că și azi, după secole, această lucrare este un ghid al competitivității și un suport pentru toți cei preocupați să se autodepășească. De aceea, și pentru mine a reprezentat o carte mobilizatoare, desi simt că trebuie să o reiau peste câțiva ani, cu alți ochi și cu altă experiență.

           Formulată clar, limpede, pe înțelesul cititorului, această lucrare care datează, se pare, din jurul anului 500 î.Hr., a devenit un reper pentru  nenumărați lideri, militari și nu numai, pe care i-a inspirat în timp. Căci autorul ne arată cum trebuie să se poarte un conducător, ce trebuie să facă el, care sunt calitățile care trebuie să îl definească și ce strategii trebuie să adopte în fața inamicilor.

Cartea are treisprezece capitole și cred ele ne dezvăluie și temele abordate de Sun Tzu: Despre evaluare, Direcția războiului, Strategia ofensivă, Despre măsura în dispoziția mijloacelor, Energia, Puncte slabe și puncte puternice, Înfruntarea directă și indirectă, Cele 9 variabile, Distribuirea mijloacelor, Terenul de bătălie, Cele 9 clase de terenuri, Despre arta de a ataca cu arme de foc, Despre folosul spionilor

Cartea m-a facut foarte interesat de lumea antică si mi s-a părut foarte interesantă, gândindu-mă că o carte asa de veche poate să fie asa de actuală, ținând cont că astăzi lumea este conectată permanent, prin mijloace inexistente în vremea lui Sun Tzu, este pace, cel puțin în partea noastră de lume, și nu mai există împărați puternici. Și totusi, într-o lume așa de schimbată, aceasta carte își păstrează importanța, fiind comparată cu alte lucrări actuale. Pe mine m-a facut să mă gândesc mult la ce a vrut sa spună Sun Tzu în fragmentele frumoase ale cărtii prin enunțuri ce explică foarte simplu situații de viață.

Cartea cuprinde și secvențe care m-au îndemnat să reflectez asupra mea, precum:


 „Cunoaște-ți inamicul și cunoaște-te pe tine însuți, într-o sută de bătălii nu te vei expune niciunei primejdii.” Deși nu duc niciun război, cred că acesta e un sfat valabil și azi, căci e important să ne cunoaștem, să ne știm potențialul, pentru a putea evolua.

Ne învață, apoi, Sun Tzu că: „Cel care este prudent și așteaptă un inamic imprudent va fi victorios.”, dovedind că prudența te poate salva din orice necaz, de aceea am învățat să fiu calculat, să analizez, să cumpănesc bine fiecare situație și asta mi-a fost mereu de folos. Un alt citat de genul acesta este ,,Cel care ştie când trebuie şi când nu trebuie să angajeze lupta va fi victorios.”. În opinia mea, acest citat exprimă importanța cunoștințelor și faptul că cel ce cunoaște va reuși mereu.

 

„Confuzia aparentă rezultă din ordine, lașitatea aparentă - din curaj, slăbiciunea aparentă - din tărie.”-este un alt sfat important privitor la relativitatea lucrurilor și la datoria de a cântări atent tot ce vedem.

Din alt punct de vedere, cartea cuprinde informații istorice valoroase despre gândirea din perioada respectivă, despre modul în care se organizau atunci războaiele, despre capacitatea de gândire strategică a unui om care trăia acum 2600 de ani.

Consider că cel mai mare minus al cărții, pentru un citator de vârsta mea,  a fost lipsa unui ghid de înțelegere a gândirii lui Sun Tzu..Cu toate acestea, Arta războiului rămâne o operă fundamentală ce poate schimba modul de gândire al tinerilor de astăzi.

       Autor:

- Anonim

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pe Acoperișurile Parisului, de Katherine Rundell - recenzie

„ Pe acoperișurile Parisului ”este cea mai bună carte pe care am citit-o vreodată și despre care vreau să scriu ❤  Imagini cu autoarea   Katherine Rundell Imagine cu cartea Autoarea acestei cărți este Katherine Rundell  Rezumat : În carte ni se spune povestea Sophiei, fata rămasă orfană în urma naufragiului căruia i-a supraviețuit. Sophie nu este o fată deloc asemănătoare cu cele de vârsta ei: poartă pantaloni când celelalte fete poartă fustă, se cațără în copaci, le cântă porumbeilor și se suie pe acoperișuri. Tânăra pornește la vânătoare de mame în Paris, alături de tutorele ei, un bibliotecar blând, generos și cu o imaginație bogată. Sophie se întâlnește cu acoperișarii, sau cu dansatorii cerului, alături de care încearcă să-și găsească mama, posesoarea cutiei de violoncel în care Sophie fusese descoperită. Între acoperișari se leagă o strânsă prietenie, căci au în comun cerul pătat de stele și acoperișurile sub care Parisul doarme. Ca să vedeți ce va urma, trebuie să citiți cart

Olguța și un bunic de milioane - Recenzie

        „ Olguța și un bunic de milioane” este o carte scrisă de autorul român, Alex Moldovan, care prezintă peripețiile prin care trece o fată aflată la vârsta adolescenței, totul începe cu o vizită neașteptată a unei mătuși de cărei existență Olguța nu avea habar, dar a fost nevoită sa petreacă un week-end întreg în compania acesteia, dar nici ne se gândea la peripețiile care aveau să urmeze. În rest nu mai continui, vă las pe voi sa o citiți.     Mie personal mi-a plăcut cartea și v-o recomand împreuna cu cartea „Olguța și operațiunea jaguarul”, care mie nu mi-a plăcut la fel de mult ca „Olguța și un bunic de milioane”, dar fiecare cu părerea lui. Aceasta a fost părerea mea personală despre cărțile „Olguța și un bunic de milioane” și „Olguța și operațiunea jaguarul”.   Autor: -Cameleonul anonim-

Râul Înstelat al Cerului De Grace Lin

Am ales să vorbesc despre ”Râul Înstelat al Cerului” scrisă de Grace Lin din două motive: este o carte învăluită în mister, ceea ce te face să nu o mai poți lăsa din mână și cartea atrage foarte mult cititorul prin imaginile viu colorate, care te fac să înțelegi mai bine ceea ce se petrece în carte. ”Râul Înstelat al Cerului” este continuarea romanului ”Bătrânul din Lună”, scris tot de Grace Lin. Înainte de a citit ”Râul Înstelat al Cerului”, am citit ”Bătrânul din Lună” și cred că ambele romane merită cuvinte de laudă, deoarece fiecare carte are propria poveste interesantă. Aceste două cărți se completează una pe alta și eu cred că dacă nu citeam ”Bătrânul din Lună” prima oară nu aș fi înțeles povestea din cartea ”Râul Înstelat al Cerului”. Rendi este un băiat care a fugit de acasă, acesta călatorește în trăsura unor negustori până în Satul Cerului Senin, unde luna nu se mai arătase de mult timp, dar singurul care pare preocupat de acest fapt este Rendi, care nu putea să-și găsească l