Treceți la conținutul principal

Binele ascuns în spatele răului - „Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo

Cartea „Banda celor sase ciori”, scrisă de Leigh Bardugo și apărută la editura Trei, apartine seriei mele preferate cu același nume.

Acţiunea începe în Ketterdam, mai precis în Doaga de Vest din Butoi, o zonă rău famată, iar banda despre care aflăm mai multe este cunoscută sub numele de Scursurile, din care face parte Kaz Brekker, un hoț înnăscut, unul dintre cei mai periculosi oameni ai orașului, denumit de altfel, Mâini Murdare. Pentru Kaz nu există încuietoare care nu poate fi deschisă și nici provocări imposibile. A adunat în jurul lui oameni care știu să speculeze, să sape și să adune informații. În Ketterdam, informația însemna putere, și Kaz valorifică foarte bine această resursă.Lui Kaz i se propune o misiune aproape imposibilă: să recupereze un om de știință, pe Bo Yul-Bayur. Acesta era singurul care știa rețeta unui drog extrem de puternic, drog care afecta populația Grisha. Un Grisha însemna o persoană înzestrată cu puteri speciale: Iscă valuri, Sfâșie Inimi, Vindecători. Jurda Parem , drogul care îi controla pe Grisha, ar deveni o armă letală în mâini nepotrivite. Kaz trebuie să intre în Curtea de gheață, locul de unde era imposibil să evadezi odată intrat.

Kaz acceptă misiunea și riscă mult mai mult decât credea vreodată că e posibil, totul pentru a obține răzbunarea mult dorită, dar mai ales pentru a recupera ceea ce i-a fost furat.

            Acesta adună o echipă formată din cei mai neașteptați aliați care sunt imperfecti, chinuiti de proprii demoni interiori :“Un condamnat însetat de răzbunare. – Matthias, un trăgător împătimit de jocurile de noroc. – Jesper, un fugar cu un trecut privilegiat. – Wylan, o spioană poreclită Fantoma. – Inej, o Sfâşie-Inimi care îşi foloseşte puterea ca să supravieţuiască într-un cartier rău famat. – Nina și unn hoţ cu darul evadărilor imposibile.“ – Kaz. Astfel, cei șase își încep aventura, într-o poveste care îl ține captiv pe cititor.

Personajele ni se dezvăluie pe măsură ce avanseaza actiunea, iar planul principal al cărții alternează cu cele în care ne sunt împărtășite poveștile de viață ale celor șase protagoniști.

            Încă de la început te impresionează foarte mult modul în care sunt descrise personajele si traumele acestora. Sunt foarte diferiti unii de alti și totusi formează o echipă care le-a adus victorii, dar si multa suferinta.

            Kaz, deși are numai 17 ani, este absolut genial: este incredibil de inteligent, calculat, meticulos, Poartă mereu un baston cu cap de cioară, folosit adesea ca armă, pentru că are un uşor şchiopătat.

            Inej, cunoscuta sub numele de Fantoma, datorita mobilitatii si abilitatii sale de a se strecura nevazută si neauzită (calităţi transmise de la părinţii ei, aceştia fiind acrobaţi ambulanţi), este spioana lui Kaz, persoana în care el avea cea mai multă încredere și sursa lui sigură de informatii. De-a lungul romanului, Inej dă dovadă de o mobilitate ieşită din comun, reuşeşte să se caţere, să se strecoare şi să ajungă în locuri în care unui om obişnuit   i-ar fi foarte greu.

Nina, o Grisha Sfâșie-Inimi care e capabilă să afecteze mental funcționarea organelor persoanelor aflate în apropierea ei, este cea mai pozitivă din grupul de bandiți, este amuzantă și foarte frumoasă.

            Matthias este un druskelle, adică un vânător de vrăjitoare, care a fost crescut să urască oamenii Grisha, își pune trăsăturile în evidență în relație cu Nina, dar și cu celelalte personaje.

Relația lor este una dificilă, dar timpul petrecut în compania celorlalti îi ajută să se înțeleagă si să formeze o echipă bună.

Jesper este un tânăr mereu dornic de aventură şi acţiune, cu datorii imense, provenit de la ţară, în căutarea drumului spre facultate. Foarte priceput în privinţa armelor, în special îl privinţa puştilor, reuşeşte să devină membru al Scursurilor şi o persoana importantă pentru Kaz Brekker.

Despre Wylan aflăm cel mai mult din conversațiile cu ceilalți și din acțiunile sale. Wylan este cel mai bun dintre toți, respectuos și grijuliu. El e o fire curioasă și artistică, știind să deseneze și să cânte la pian și flaut.

 

            Personajul principal, Kaz, poate fi privit ca personaj negativ al acestei povesti, la început, dar pe parcurs se observă dezvoltarea sa morală care îl transformă în erou. Ne dăm seama că până la urmă ar face orice să își salveze prietenii, fără a primi vreo recompensă. Acțiunea, suspansul, răsturnările de situație și perseverența celor șase personaje sunt doar câteva ingrediente ale cărții. Din fericire, Kaz și echipa sa rămân uniți  și, datorită prieteniei și legăturilor ce se formează între ei, reușesc să facă față oricărui obstacol.

            „Banda celor șase ciori” este una dintre acele cărți pe care ți-e imposibil s-o mai lași din mână după ce ai pătruns în adâncul poveștii, iar finalul cărții e complet neprevăzut și deschide cititorilor poarta spre următorul volum al seriei.


Autor:

- Iepurasul  anonim- 


 

            

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pe Acoperișurile Parisului, de Katherine Rundell - recenzie

„ Pe acoperișurile Parisului ”este cea mai bună carte pe care am citit-o vreodată și despre care vreau să scriu ❤  Imagini cu autoarea   Katherine Rundell Imagine cu cartea Autoarea acestei cărți este Katherine Rundell  Rezumat : În carte ni se spune povestea Sophiei, fata rămasă orfană în urma naufragiului căruia i-a supraviețuit. Sophie nu este o fată deloc asemănătoare cu cele de vârsta ei: poartă pantaloni când celelalte fete poartă fustă, se cațără în copaci, le cântă porumbeilor și se suie pe acoperișuri. Tânăra pornește la vânătoare de mame în Paris, alături de tutorele ei, un bibliotecar blând, generos și cu o imaginație bogată. Sophie se întâlnește cu acoperișarii, sau cu dansatorii cerului, alături de care încearcă să-și găsească mama, posesoarea cutiei de violoncel în care Sophie fusese descoperită. Între acoperișari se leagă o strânsă prietenie, căci au în comun cerul pătat de stele și acoperișurile sub care Parisul doarme. Ca să vedeți ce va urma, trebuie să citiți cart

Olguța și un bunic de milioane - Recenzie

        „ Olguța și un bunic de milioane” este o carte scrisă de autorul român, Alex Moldovan, care prezintă peripețiile prin care trece o fată aflată la vârsta adolescenței, totul începe cu o vizită neașteptată a unei mătuși de cărei existență Olguța nu avea habar, dar a fost nevoită sa petreacă un week-end întreg în compania acesteia, dar nici ne se gândea la peripețiile care aveau să urmeze. În rest nu mai continui, vă las pe voi sa o citiți.     Mie personal mi-a plăcut cartea și v-o recomand împreuna cu cartea „Olguța și operațiunea jaguarul”, care mie nu mi-a plăcut la fel de mult ca „Olguța și un bunic de milioane”, dar fiecare cu părerea lui. Aceasta a fost părerea mea personală despre cărțile „Olguța și un bunic de milioane” și „Olguța și operațiunea jaguarul”.   Autor: -Cameleonul anonim-

Râul Înstelat al Cerului De Grace Lin

Am ales să vorbesc despre ”Râul Înstelat al Cerului” scrisă de Grace Lin din două motive: este o carte învăluită în mister, ceea ce te face să nu o mai poți lăsa din mână și cartea atrage foarte mult cititorul prin imaginile viu colorate, care te fac să înțelegi mai bine ceea ce se petrece în carte. ”Râul Înstelat al Cerului” este continuarea romanului ”Bătrânul din Lună”, scris tot de Grace Lin. Înainte de a citit ”Râul Înstelat al Cerului”, am citit ”Bătrânul din Lună” și cred că ambele romane merită cuvinte de laudă, deoarece fiecare carte are propria poveste interesantă. Aceste două cărți se completează una pe alta și eu cred că dacă nu citeam ”Bătrânul din Lună” prima oară nu aș fi înțeles povestea din cartea ”Râul Înstelat al Cerului”. Rendi este un băiat care a fugit de acasă, acesta călatorește în trăsura unor negustori până în Satul Cerului Senin, unde luna nu se mai arătase de mult timp, dar singurul care pare preocupat de acest fapt este Rendi, care nu putea să-și găsească l